1. Menținerea unei greutăți normale (scăderea în greutate dacă sunteți supraponderal/obez).
Obezitatea (atenție la obezitatea abdominală) este un factor de risc pentru boala de reflux gastroesofagiană și crește presiunea intraabdominală.
2. Alimente interzise
- înghețată, dulciuri, bomboane
- milkshake
- ciocolată cu lapte/ cacao cu lapte
- bacon, mezeluri, carnea sărată, marinată, prăjită, fast-food
- pește gras/ afumat sau carne afumata/la conservă
- usturoi, ceapă, roșii, varză, castraveți, broccoli, praz, ridichi, varză roșie
- murături
- citrice, sucuri de fructe, grepfruit, lămâie, merișoare, cidru de mere
- paste (cu sosuri)
- produse de patiserie
- nuci
- grăsimi prăjite
- condimente : toate (muștar, hrean, piper, boia etc)
- răntașuri
- sosuri pe bază de suc de roșii, ketchup, oțet
- Băuturi:
- alcool, cafea, sucuri carbogazoase
- ceai de mentă, ceai/ băuturi cu cafeină
3. Evitarea alcoolului și a fumatului (renunțarea la fumat).
4.Mese mai frecvente și reduse cantitativ
- 4-5 mese pe zi reduse cantitativ,3 mese principale și 2 gustări
- Evitați să mâncați până vă săturați/vă simțiți plini
- Nu mâncați seara târziu înainte de culcare
- Faceți-vă timp să mâncați și să stați la masă, nu mâncați pe fugă.
5.Evitați să dormiți în timpul zilei
Nu vă culcați imediat după ce ați mîncat, asteptați 2-3 ore. Asigurați-vă că vă odihniți corespunzător pe timpul nopții (7-8 ore de somn în timpul nopții).
6.Nu purtați haine stramte in partea de sus
Exemplu de meniu pentru o zi
Mic dejun:
- 1-2 felii păine integrală
- 1-2 felii pastramă curcan
- + 1 frunza de salată verde
- cană de ceai de mușețel/ păpădie
Gustare:
- 1 banană bine coaptă sau 2 pere
- 1 pumn de migdale sau ½ papaya
Prânz:
- 3-4 cartofi medii copți cu rozmarin și busuioc
- g salată verde cu 1 lingurita de ulei de măsline
Gustare:
- un pumn de semințe de dovleac sau ½ cană de merișoare
- Cină:
- 200 g de păstrăv la cuptor
- 150 legume la grătar sau fierte ( dovlecei, vinete, ciuperci)