ce-sa-mananc-daca-am-reflux-sau-acid

Ce să mănânc dacă am reflux sau acid?

1. Menținerea unei greutăți normale (scăderea în greutate dacă sunteți supraponderal/obez).

Obezitatea (atenție la obezitatea abdominală) este un factor de risc pentru boala de reflux gastroesofagiană și crește presiunea intraabdominală.

2. Alimente interzise
  • înghețată, dulciuri, bomboane
  • milkshake
  • ciocolată cu lapte/ cacao cu lapte    
  • bacon, mezeluri, carnea sărată, marinată, prăjită, fast-food
  • pește gras/ afumat sau carne afumata/la conservă
  • usturoi, ceapă, roșii, varză, castraveți, broccoli, praz, ridichi, varză roșie
  • murături
  • citrice, sucuri de fructe, grepfruit, lămâie, merișoare, cidru de mere
  • paste (cu sosuri)
  • produse de patiserie
  • nuci
  • grăsimi prăjite
  • condimente : toate (muștar, hrean, piper, boia etc)
  • răntașuri
  • sosuri pe bază de suc de roșii, ketchup, oțet
  • Băuturi:
    • alcool, cafea, sucuri carbogazoase
    • ceai de mentă, ceai/ băuturi cu cafeină
3. Evitarea alcoolului și a fumatului (renunțarea la fumat).
4.Mese mai frecvente și reduse cantitativ
  • 4-5 mese pe zi reduse cantitativ,3 mese principale și  2 gustări
  • Evitați să mâncați până vă săturați/vă simțiți plini
  • Nu mâncați seara târziu înainte de culcare
  • Faceți-vă timp să mâncați și să stați la masă, nu mâncați pe fugă.
5.Evitați să dormiți în timpul zilei

Nu vă culcați imediat după ce ați mîncat, asteptați 2-3 ore. Asigurați-vă că vă odihniți corespunzător pe timpul nopții (7-8 ore de somn în timpul nopții).

6.Nu purtați haine stramte in partea de sus

Exemplu de meniu pentru o zi

Mic dejun:
  • 1-2 felii păine integrală
  • 1-2 felii pastramă curcan
  • + 1 frunza de salată verde
  • cană de ceai de mușețel/ păpădie
Gustare:
  • 1 banană bine coaptă sau 2 pere
  • 1 pumn de migdale sau ½ papaya
Prânz:
  • 3-4 cartofi medii copți cu rozmarin și busuioc
  • g salată verde cu 1 lingurita de ulei de măsline
Gustare:
  • un pumn de semințe de dovleac sau ½ cană de merișoare
  • Cină:
  • 200 g de păstrăv la cuptor
  • 150 legume la grătar sau fierte ( dovlecei, vinete, ciuperci)

Write a comment