ce-sa-mananc-daca-am-ciroza

Ce să mănânc dacă am ciroză?

Sfaturi nutriționale pentru ciroză

1. Creșterea aportului de proteine este foarte important

Proteinele se găsesc în:

  • Carne (preferabil pui curcan, dar și vită porc mai rar) , pește  alb
  • Lactate (iaurt, sana, kefir, brana de vaci, telemea, caș nesărate)
  • Ouă fierte
  • Fasole, mazăre, linte, năut
  • Aminoacizi lichizi (5 capacele/zi) supliment

Proteinele vegetale recomandate sunt leguminoasele și oleaginoasele:

  • Mazăre
  • Fasole boabe
  • Linte
  • Năut
  • Nuci
  • Alune
  • Semințe crude
2. Fructe și legume proaspete zilnic (nu există restricții, doar să nu fie conservate)
3. Hidratare 2 l lichide/zi (apă plata și ceai de plante)
4. Reducerea aportului de sare

Alimentele deja conțin sare, de aceea se recomandă să nu adăugați sare în mâncare!
Alimente de evitat datorită conținutului crescut de sare:

  • Murăturile (legumele conservate)
  • Conservele (carne,peste,legume,etc)
  • Mezelurile
  • Alimentele prea sărate/condimentate,sosurile
  • Atenție la constinutul de Na din apă
5. Reducerea aportului de grăsimi

Alimentele grase care trebuie evitate sunt:

  • Alimentele prăjite
  • Sosurile grase, maioneză
  • Lactatele nedegresate,brânzeturile grase,smântână
  • Carnea grasă (porc)
  • Produsele de patiserie
  • Mezelurile
  • Unt,margarină
  • Slănină,untură
6. Diete vegetariene

Creșterea aportului de fibre poate reduce riscul de encefalopatie.
Proteinele vegetale sunt mai bogate în arginină (care reduce sinteză de amoniac) și mai sărace în metionină și triptofan (care cresc sinteză de amoniac).

Alimentele cu fibre ce sunt recomandante sunt următoarele:

  • Cereale integrale (ovăz,secară,grâu,orz)
  • Pâine integrală/neagră/cu semințe
  • Legume și fructe proaspete
  • Leguminoase
7. Creșterea aportului de antioxidanți și vitamine din grupul B

Antioxidanții se găsesc predominant în fructele și legumele proaspete.Se poate consumă câte 1-2 căni de cai verde/alb pentru a crește aportul de antioxidanți.

Vitaminele din grupul B se găsesc în următoarele alimente:

  • Cereale integrale,produse cerealiere
  • Leguminoase
  • Ouă, lactate
  • Carne,peste,organe
  • Vegetale verzi
8. Consumul de cafea are  efect protectiv.

Se recomandă 1- 2 căni de cafea pe zi, maxim 200 ml pe zi (2 lingurițe de cafea naturală). 

9. Creșterea aportului de vitamina D

Expunere zilnică la soare 15 minute.

Alimente care conțin vitamina D: Lactate fortifiate cu vitamina D, ouă, ulei de pește, pește gras (hering,somon,macrou).

10. Probiotice pentru echilibrarea florei intestinale.
11. Eliminarea dulciurilor și a îndulcitorilor

Studiile recente au arătat faptul că excesul de zahăr, și mai ales excesul de îndulcitori (ex fructoza), care se găsesc în alimentele procesate, duc la încărcarea grasă a ficatului. Excesul de zahăr se depozitează sub formă de grăsime în ficat.

Alimente interzise: ciocolată, biscuiți, prăjituri, gogoși, clătite, sucuri carbogazoase, zaharină, etc.


Ce nu am voie să mănânc și ce am voie să mănânc?

Alimente interzise:
  • Zahăr alb/brun, dulciuri (ciocolată, napolitane, biscuiți, prăjituri, etc)
  • Patiserie, covrigi, chipsuri, pufuleți
  • Fast food (shaorma, pizza, McDonald’s, KFC, etc)
  • Prăjeli în ulei: șnițel, cartofi prăjiți, chiftele
  • Tocănițe
  • Brânză topită, Almette
  • Mezeluri (salam, crenvuști, șuncă, parizer)
  • Sosuri, ketchup, maioneză
  • Sucuri de orice fel din magazin (carbogazoase sau “naturale”)
  • Bere, energizante
  • Ciocolată caldă/cappuccino/ 3 în 1
  • Semințe
Alimente permise:
  • Fructe proaspete de orice fel coapte bine (nu dulceață/conservă/fructe uscate)
  • Legume de orice fel  (proaspete salate/ în supe crème sau ciorbe/la cuptor/grill) inclusiv sfeclă spanac usturoi ceapă (nu călite în ulei)
  • Leguminoase : fasole, mazăre, linte, năut
  • Lapte de vacă 1.5%, iaurt de 2-3% (sana, kefir, lapte bătut, etc)- fără fructe/arome, ci simple
  • Brânză de vaci, cas, telemea
  • Ouă fierte 4/săptămâna
  • Orez, paște integrale, mămăligă, hrișcă
  • Cartofi copți/fierți/ la grill/ piure
  • Pâine integrală/neagră
  • Fulgi de ovăz/secară (nu cereale Fitness/cu mussli/arome)
  • Carne de pui, curcan, vită, porc (fiartă/la cuptor/grătar/în ciorbe)
  • Pastramă de pui/curcan sau mușchi file
  • Peste la cuptor/grill
  • Ciocolată neagră 80% cacao sau miere (când vrei ceva dulce)
  • Apă plata
  • Ceaiuri de plante fără zahăr/miere/îndulcitor (pătlagină, lemn dulce, sunătoare, lavandă, mușețel)
  • Cafea naturală cu puțin lapte și fără zahăr       

Exemplu de Meniu 

Mic Dejun:
  • 1 pahar de ceai de plante
  • + 1-2 felii de pâine integrală cu ulei de măsline și 200 brânza de vaci +1 roșie+ 1 castravete+ 1 frunză de salată verde
  • sau 50 g musch file/pastramă (1 dată/sapt) + o legumă + 1-2 felii de pâine integrală/neagră
  • sau 250 ml lapte/iaurt cu 3 linguri de  fulgi de ovăz/secară + 3-4 linguri de afine/zmeură
  • sau 2 ouă fierte + 1 avocado+ 1 felie de pâine ingerala + 100 gr telemea nesărată + 1 roșie
Gustare de Dimineață:
  • 1-2 porții de fructe proaspete de sezon
  • + 1 cană de ceai de plante
Prânz:
  • Paste integrale sau Orez sau Cartofi 150 g
  • + Carne de pui/vită/curcan(150 g) sau peste (150 g) cu garnitură de legume sau salată de crudități (200 g)
  • Ciorbă de legume/Supă crema de legume (300 ml) fără smântână, rântaș + 1 felie de pâine integrală/neagră
Cină:
  • salată 200 g (roșii, castraveți, ridichi, ceapă usturoi) + 100 g piept de pui sau 100 gr brânză + 1 linguriță ulei de măsline + oțet (nu adăugați sare)
  • sau  peste gătit la grătar 150 g + 150 g legume la abur (morcovi, țelină, broccoli, etc)
  • sau ciorbă de legume cu carne 300 ml + 1 felie de pâine integrală (fără smântână, rântaș)

Write a comment