Beneficiile-alaptatului

Beneficiile alăptatului

Beneficii pentru copil

  1. Riscuri de îmbolnăvire reduse: Alăptatul stimulează creșterea bacteriilor „prietenoase” în sistemul digestiv al copilului, iar acestea reduc frecvența durerilor de stomac, a diareei sau a colicilor. Efectul depinde de cantitatea primită. Astfel, cu cât un bebeluș primește mai mult lapte matern în primele șase luni și cu cât acesta suge mai mult, cu atât beneficiile sunt mai mari. Anumite studii arată de asemenea că alăptatul protejează împotriva dezvoltării unei bacterii în stomac numită H. Pylori, care în mod normal duce la formarea ulcerului, gastritei și chiar a cancerului la stomac mai târziu.
  2. Mai puține infecții: Alăptatul oferă nou-născuților o apărare naturală împotriva răcelilor, infecțiilor, alergiilor și bolilor în perioada primelor luni dinainte de dezvoltarea completă a sistemului imunitar al bebelușului. Bebelușii sunt de asmenea mult mai puțin expuși riscului de a dezvoltă tuse și alte infecții respiratorii, dacă sunt alăptați pentru cel puțin cincisprezece săptămâni.
  3. Bebeluși mai inteligenți: Alăptatul îi face pe copii mai deștepți. 8 din 10 studii arată că bebelușii care au fost alăptați în primele luni din viață au obținut rezultate mai mari la testele de inteligență decât cei care au fost hrăniți cu lapte praf. Efectul pare să depindă de cantitatea primită. Cu cât bebelușii erau alăptați mai mult, cu atât rezultatele lor și performanțele la testele orale (de vorbit) și la testele de inteligență erau mai mari.
  4. Risc redus de obezitate: Copiii hrăniți cu biberonul cresc mai repede decât cei alăptați, iar astfel ei sunt predispuși unui risc mai mare de a deveni supraponderali mai târziu în viață.
  5. Risc redus pentru boli târzii: Laptele matern îți protejează copilul și la mult timp după ce te-ai oprit din alăptat. Copiii alăptați sunt expuși unui risc mai mic de a avea sindromul morțîi șubițe la sugari (SMSS). Riscul de a dezvoltă boli cardiace, anumite forme de cancer cum ar fi limfomul și leucemia, astmul, maladia celiacă și diabetul este mult mai redus.
  6. Mănâncă mai bine: Pe măsură ce cresc, bebelușîi alăptați devin mai toleranți cu privire la tipurile noi de mâncare. Aceștia au învățat să se bucure de o varietate mai mare de legume decât cei hrăniți cu lapte praf, probabil din cauza că erau obișnuiți cu gusturile variate ale laptelui matern, care se schimbă de la o masă la altă în funcție de alimentația mamei.

Beneficii pentru mamă

Alăptatul are beneficii pentru mamă în aceeași măsură în care le are pentru copil.

  1. Aceasta are mult mai multe șanse să-și recâștige greutatea de dinainte de sarcină decât o femeie care alege să nu alăpteze, deși ultimele două kg s-ar putea să nu le dea jos numai după ce nu va mai alăpta.
  2. Alăptatul poate diminua pe viitor riscul de a dezvoltă cancer mamar, ovarian sau endometrial.
  3. Blochează de asemenea pierderea de calciu din oase, reducând astfel riscul de osteoporoză, care ar putea apărea mai târziu în viață.
  4. Alăptatul ajută la contractarea uterului, reduce pierderea de sânge de după naștere și ajută că uterul să revină la starea de dinaintea sarcinii; întârzie reapariția menstruației, ceea ce înseamnă că pierzi mai puțîn fier și ai șansa să reaprovizionezi rezervele de fier după sarcină; reduce riscul infecțiilor de vezică.

Deși alăptatul este o formă naturală de contracepție, nu este totuși foarte sigură; 57% din femei devin fertile din nou în timp ce alăptează și aproximativ 80% din femei încep menstruația la 4 săptămâni după ce s-au oprit din alăptat.

În unele cazuri, încetarea timpurie a alăptatului este asociată cu mamele tinere și cu cele care lucrează sau cu cele care suferă de depresie post-partum.

Write a comment