Alimentatia-in-osteoporoza

Alimentația în osteoporoză

1. Reducerea aportului de proteinele animale și creșterea aportului de proteine vegetale

Proteinele animale de evitat sunt următoarele

  • Carne, organe (inimă, rinichi, ficat)

Proteinele vegetale recomandate sunt leguminoasele și oleaginoasele:

  • Mazăre
  • Fasole boabe
  • Linte
  • Năut
  • Nuci
  • Alune
  • Semințe

2. Cresterea aportului de fructe și vegetale( conțin vitamina K, folați, Mg)

Vitamina K:

  • Vegetale cu frunze verzi
  • Ouă,brânzeturi

Folații (acidul folic):

  • Vegetale cu frunze verzi
  • Cereale integrale (grâu,orz,ovăz,secară)
  • Leguminoase
  • Ciuperci

Magneziul:

  • Leguminoase,cereale integrale
  • Nuci
  • Vegetale cu frunze verzi
  • Carne, lactate, fructe de mare

3. Reducerea aportului de sare

Aportul crescut de Sodiu crește eliminarea urinară de Calciu.
Sursele de Sodiu din alimente de evitat sunt următoarele:

  • Alimentele  de origine animală mai bogate în Na (lactate, brânzeturile, cașcavalul, carnea procesată).
  • Adaosul de sare(la prepararea alimentelor și la masă)
  • Alimentele procesate/conservate (mezelurile)
  • Adaosuri de bicarbonat de Na și Na monoglutamat (aditivi,conservanți)
  • Murăturile (legumele conservate)
  • Conservele de carne/pește
  • Chipsuri, snack-food, fast-food, pizza
  • Apele minerale, băuturile carbogazoase

4. Reducerea aportului de grăsimi

Aportul crescut de grăsimi reduce absorbția de Calciu , iar acizii grași omega 6 pot stimula activitatea osteoclastelor.
Reducerea aportului de grăsimi saturate (omega 6) și colesterol:

  • Carne (în special cea grasă)
  • Mezeluri
  • Lactate , brânzeturi grase
  • Unt, smântână
  • Ouă prăjite
  • Alimente prăjite, grase, sosuri

Reducerea aportului de cafeină (cafea, ceai verde, băuturi cu cafeină,energizante)  

Cafeina stimulează eliminarea urinară a Calciului.

6. Limitarea aportului de alcool

Alcoolul reduce secreția de calcitonină.

7. Exercițiu fizic

8. Abandonarea fumatului

9. Aport adecvat de Calciu și Vitamina D

Alimente bogate în Calciu:

  • Lactate,brânzeturi
  • Vegetale cu frunze verzi
  • Leguminoase
  • Pești cu oase comestibile (sardine,hamsii)

Alimente bogate în vitamina D:

  • Lactate fortifiate cu vit D
  • Ouă
  • Ulei de peste, pește gras (hering,somon,macrou)
  • Expunerea la soare

Write a comment